vineri, 21 decembrie 2012

Membri ai „Duster 4x4 Everyone” au fost Moş Crăciun pentru un sat izolat, din Alba


Odată Campionatul Naţional de Off-Road încheiat, cinci dintre inimoşii membri ai Clubului Duster 4x4 for everyone au ales să îşi petreacă sfârşitul săptămânii trecute alăturii de membrii  Clubului O.R.A.R (Off-Road Adventure Romania), într-o acţiune umanitară desfăşurată în Alba. Mihai Petcu (Renault Technologie Roumanie), Cătălin Opriţescu (Uzina Mecanica şi Şasiuri Dacia), Veronica Tâncabă (Renault Technologie Roumanie), Florin Mircea (Direcţia Logistică Centrală Dacia) şi Maria Dumitrache (Renault Technologie Roumanie) au pornit, vineri seara, din Bucureşti, la bordul unuia dintre Duster-ele de competiţie şi al unui Dacia Duster de serie, spre comuna Întregalde, la aproximativ 30 de km de Alba Iulia. 



Ei s-au alaturat unui convoi de 28 vehicule cu tracţiune integrală, pilotate de alţi pasionaţi ai off-road-ului, şi au transportat peste 350 de pachete cu produse pentru adulţi şi 45 de pachete pentru copii, 3 scaune cu rotile şi mai multe seturi de cârje pentru persoane cu probleme locomotorii sau bătrâni cu dificultăţi de deplasare, combustibil pentru lămpi de iluminat. Pachetele au conţinut produse alimentare de bază (ulei, faină, zahăr, pesmet, mălai, fasole, orez), dulciuri, fructe, produse de îngrijire personală, jucării şi haine. Fiecare sac a cântărit aproximativ 25 de kg. 

Experienţa a fost una specială pentru cei cinci temerari, după cum se poate vedea din declaraţiile de mai jos.

Localitatea este într-o zonă frumoasa, între dealuri, dar foarte greu accesibilă”, ne-a povestit Mihai Petcu. “Comunicarea între oameni se face doar prin telefon fix sau din gură în gură. Telefonul mobil nu are acoperire. Am întâlnit mai multe familii care nu aveau electricitate - lumina din casă era dată de lampa cu gaz”, a adăugat el.   

Vehiculele off-road au fost nevoite să meargă pe drumuri forestiere necurăţate de zăpadă, cu urcuşuri şi coborâşuri abrupte. “Majoritatea caselor erau cocoţate în vârfuri de deal - adică de la drum se mai mergea câteva sute de metri - şi de cele mai multe ori trebuia urcat  pe poteci înguste până la case, ori, pe unde puteai păşi, pentru că uneori poteca nu exista, deoarece locatarii erau oameni bătrâni  care nu ieşeau din gospodăria lor”, a mai povestit Mircea Florin. 

Mărturia Veronicăi Tâncabă este, de asemenea, impresionantă: “Am întâlnit  mai multe sănii trase de cai şi chiar un ARO. Probabil vara e mai uşor de ajuns acolo, cu căruţa sau cu o maşină 4x4. Dar în aceste sate nu am găsit magazine sau alte surse pentru cumpărături. Oamenii îşi fac provizii din când în când şi în rest trăiesc din ce produc în gospodăriile lor. Intr-unul dintre locuri, într-un catun părăsit, locuia un singur bărbat, pe un vârf de deal. Am urcat pe jos până la casa lui”, îşi încheie Veronica povestea.

Cum era de aşteptat, Dacia Duster a fost una dintre revelaţiile plăcute ale acţiunii, pentru că s-a comportat ireproşabil, dar a constituit şi o atracţie pentru localnici. „La o gospodărie am ajuns cu maşina. Proprietarii erau doi bătrâni care nu au putut să îşi facă potecă în curte cu lopata din cauza zăpezii. Am intrat cu Duster-ul în curte şi am făcut urme de la hambar până la casă şi aşa le-am rezolvat şi problema potecii. Evident, s-au adunat mai mulţi săteni care au fost foarte miraţi de Duster cum a curăţat zăpada", a relatat Mihai Petcu. 

Traseul şi comunitatea au fost alese de Clubul ORAR, după ce la una dintre expediţiile lor de anul acesta au găsit acest loc, unde au mai mers, tot într-o acţiune umanitară, şi de Paşte. Membrii ORAR au  cerut informaţii la Primărie despre locuitori, care este situaţii fiecăruia, comunitatea fiind formată din aproximativ 350 adulţi şi 45 copii. Cu sprijinul autorităţilor locale, membrii grupului au întocmit o listă de nevoi - gaz (pentru localnicii fara electricitate),  scaun cu rotile şi carje - apoi  lista s-a lărgit la produse de prima necesitate – săpun, detergent, etc care nu le sunt accesibile sătenilor. De altfel, câţiva localnici au însoţit convoiul pe tot parcursul celor două zile şi au contribuit la repartizarea produselor. Cea mai mare parte a produselor donate au fost achiziţionate de membrii clubului şi de ceilalţi participanţi la acţiune, dar şi din sponsorizări diverse.
Le mulţumim prietenilor de la Clubul ORAR, iniţiatorii proiectului, că ne-au propus să ne alăturăm iniţiativei lor. Ne bucurăm că ne-au dat ocazia de a face atâţia oameni fericiţi şi de a arăta ce mult înseamnă solidaritatea. Acesta, credem noi, este spiritul celor care practică off-road”, a declarat Cătălin Opriţescu. 

Duster 4x4 Everyone
Mai multe echipaje din cadrul Grupului Renault au participat la Campionatul Naţional de Offroad 2012 cu vehicule Dacia Duster. Atât piloţii, cât şi copiloţii şi asistenţii tehnici sunt angajaţi ai Grupului Renault în România, pasionaţi de inginerie şi offroad, care s-au reunit în 2010 într-o asociaţie de profil numită Duster 4x4 Everyone. Misiunile Asociaţiei Duster 4x4 Everyone sunt promovarea capacităţilor 4x4 ale vehiculului Dacia Duster, depăşirea provocărilor sau limitelor personale datorită spiritului de echipă, respectarea şi protejarea naturii în timpul oricărei incursiuni cu maşinile în mediul natural, pe trasee offroad.
Mai multe informaţii şi fotografii puteţi găsi aici: http://www.facebook.com/DUSTER.4X4.EVERYONE


Palmares 2012 pentru „Duster 4x4 Everyone” 
- Iulie, Curtea de Argeş, Campionatul Naţional de Offroad: Locul III pentru echipajul format din Stelian Gănţoi, pilot, şi Maria Dumitrache, copilot
- Octombrie, Câmpulung Muscel, Campionatul Naţional de Off-road: Locul I pentru echipajul format din Eugen Tătăroiu, pilot, şi Maria Dumitrache, copilot
- Octombrie, Sărata Monteoru, Campionatul Naţional de Off-road: Locul I pentru echipajul format din Gheorghe Catrina, pilot, şi Mihai Adrian Petcu, copilot.




Sursa: www.daciagroup.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu